Extreme Terrain
4x4Wire Trail Talk Forums: Jeep, Toyota, Mitsubishi, Pajero, Isuzu, Kia, 4WD, 4x4, SUV, Off-Road and OutdoorWire Forums


Search

Recent Posts on TrailTalk
monty build thread
by motero - 01/24/22 03:29 PM
Surging on acceleration.
by Trailmonkey - 01/23/22 10:11 PM
Reloading - My Observations
by 4x4Wire - 01/23/22 04:41 AM
Sad day for my wife Gen III
by rxinhed - 01/23/22 02:57 AM
Water temperature sensor
by Trailmonkey - 01/15/22 03:58 PM
98 Monty Purchase?? Tranny problem question.
by rxinhed - 01/03/22 12:01 AM
My new Montero Gen 3 Build Thread
by OldColt - 12/31/21 03:53 PM
Support 4x4Wire
New Topics on TrailTalk
Reloading - My Observations
by 4x4Wire - 01/20/22 10:34 PM
Water temperature sensor
by Trailmonkey - 01/15/22 03:58 PM
98 Monty Purchase?? Tranny problem question.
by FireDude - 12/29/21 01:26 PM
Early Gen I trim levels
by Yellowhammer - 12/25/21 04:22 PM
Happy Holidays
by rxinhed - 12/24/21 12:52 AM
Sad day for my wife Gen III
by JAVYPRO - 12/04/21 04:30 PM
4x4 Gallery
Photos of rig
Attila
99 Monterrible Sport
Scar the Cylon Raider
Mercenary Sergeant: Code Name "Sapphire"
More News on the 'Wire

4x4Voice
4x4Wire
MUIRNet-News
OutdoorWire
Who's Online Now
1 registered members (GraveDiggerJr02), 73 guests, and 4 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums37
Topics138,256
Posts1,081,621
Members15,240
Most Online907
Dec 28th, 2019
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
still cant get my sportage to run #1026565 04/14/11 03:53 PM
Joined: Mar 2011
Posts: 7
B
bobcat Offline OP
Need a Spot
my 1998 kia sportage quit running on me and i cant figure it out. Getting spark and fuel, but it cranks but doesnt even try to start.Here is what ive done. Timimg is correct.replaced wires and plugs. replaced cam and crank sensor. replaced fuel regulator. fuel pump is working. Even when i spray ether it wont even try to start. i am at a loss. can anyone help me? I am about to junk it. it started a couple weeks ago being hard to start, but now wont do it at all.

Last edited by bobcat; 04/14/11 03:55 PM.
Support our sponsors
Re: still cant get my sportage to run [Re: bobcat] #1026566 04/14/11 04:07 PM
Joined: Nov 2010
Posts: 191
B
bingocouple Offline
Wheeler
Have you checked all of your fuses? Mine is hard to start sometimes. Also check the ground wire again. It might be something simple.

Re: still cant get my sportage to run [Re: bobcat] #1026567 04/15/11 07:13 PM
Joined: Aug 2006
Posts: 894
bombardj1 Offline
Rock Warrior
when you say you spray where are you straying ? how are you checking spark? are you spraying fuel into the intake ? there is a breather on the intake you could try there, how do you know fuel from the pump is getting to the plugs ? check all fuses, have you washed the motor lately or went through water ?


2001 5sp. K&N stock filter 215/70/15
If your check engine light is on at least you know the light still works
Re: still cant get my sportage to run [Re: bombardj1] #1026568 04/15/11 09:19 PM
Joined: Mar 2011
Posts: 7
B
bobcat Offline OP
Need a Spot
found the issue. Checked compression and have about 80 lbs on number 1 and about 40 on 2 , 3 and 4. Looks like somehow when my boy was driving it he blew the headgasket. weird though, no water in the oil, but i figure the head is warped to have 3 of the 4 with low compression.

Re: still cant get my sportage to run [Re: bobcat] #1026569 04/16/11 12:11 PM
Joined: Aug 2006
Posts: 894
bombardj1 Offline
Rock Warrior
drain the rad in a new clean drain pan see if it has any oil in it. have not check prices lately, ebay has head re-builders, seems weird all are low with not oil, even the 80 on #1 is low, I think normal is about 180, is yours 180 and not 80 ?


2001 5sp. K&N stock filter 215/70/15
If your check engine light is on at least you know the light still works
Re: still cant get my sportage to run [Re: bobcat] #1026570 04/18/11 01:40 PM
Joined: Aug 2003
Posts: 645
A
Airdale73013 Offline
Rock Warrior
I would carefully check the timing-belt again before I removed the head. Cam timing could cause your low compression.

Last edited by Airdale73013; 04/18/11 01:41 PM.

2009 Sorento LX, 4x4, V6, Auto, Red

Moderated by  4x4Wire, Axe Man, DamKia 







4x4Wire Social:

| 4x4Wire on FaceBook |


OutdoorWire, 4x4Wire, JeepWire, TrailTalk, MUIRNet-News, and 4x4Voice are all trademarks and publications of OutdoorWire, Inc. and MUIRNet Consulting.
Copyright (c) 1999-2019 OutdoorWire, Inc and MUIRNet Consulting - All Rights Reserved, no part of this publication may be reproduced in any form without express written permission
You may link freely to this site, but no further use is allowed without the express written permission of the owner of this material.
All corporate trademarks are the property of their respective owners.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3
(Release build 20190728)
PHP: 7.2.34 Page Time: 0.025s Queries: 15 (0.008s) Memory: 2.8453 MB (Peak: 3.1636 MB) Data Comp: Off Server Time: 2022-01-24 20:54:16 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS