Extreme Terrain
4x4Wire Trail Talk Forums: Jeep, Toyota, Mitsubishi, Pajero, Isuzu, Kia, 4WD, 4x4, SUV, Off-Road and OutdoorWire Forums


Search

Recent Posts on TrailTalk
Gen 1 rear locker ?
by rxinhed - 09/30/20 02:32 AM
Looking so see what my set up is worth
by rxinhed - 09/29/20 04:09 AM
I am closing the Montero Ranch for good.
by rxinhed - 09/29/20 04:08 AM
Flying 1000mi to buy a 97 Montero SR sight unseen
by 87CanadianRaider - 09/28/20 03:20 AM
help me build a bulletproof 2.6
by 87CanadianRaider - 09/26/20 02:30 AM
Help me troubleshoot my Gen1 A/C problem
by ProjectManDan - 09/24/20 03:03 AM
Support 4x4Wire
New Topics on TrailTalk
Looking so see what my set up is worth
by Fretwellj - 09/29/20 03:07 AM
Gen 1 rear locker ?
by Trailmonkey - 09/26/20 02:29 PM
I am closing the Montero Ranch for good.
by rxinhed - 09/23/20 03:47 AM
Flying 1000mi to buy a 97 Montero SR sight unseen
by Macdrew77 - 09/19/20 04:18 AM
Raider 2.6 flywheel/starter question
by nonkjo - 09/17/20 02:28 PM
4x4 Gallery
Photos of rig
Attila
99 Monterrible Sport
Scar the Cylon Raider
Mercenary Sergeant: Code Name "Sapphire"
More News on the 'Wire

4x4Voice
4x4Wire
MUIRNet-News
OutdoorWire
Who's Online Now
0 registered members (), 137 guests, and 6 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums37
Topics138,141
Posts1,080,786
Members15,103
Most Online907
Dec 28th, 2019
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
P0506 #1059729 05/16/13 12:31 AM
Joined: Mar 2007
Posts: 65
3
357transam Offline OP
Getting the Wheeling Fever
All right guys, haven't posted in a long time, but I still lurk about. I finally have run across something that I can't figure out. For the past few months I have been fighting with an issue with intermittant high and hanging idle, as well as P0506 popping up. I have verified multiple times that there are no vacuum leaks. The IAC valve is new, as well as the MAF, timing belt (verified engine timing) and alternator (for the fourth time, keep swamping it when I wheel). I have been Google-ing my face off, but have been unable to find anyone else that has had this issue. Any ideas?

Last edited by 357transam; 05/16/13 12:32 AM.
Support our sponsors
Re: P0506 [Re: 357transam] #1059730 05/16/13 05:14 PM
Joined: Sep 2009
Posts: 235
DRX350 Offline
Wheeler
check your IAC valve. Also, for what it's worth, try cleaning your MAF...


"Does this part need to be in there?"

1996 Dodge 1500 single cab / short bed, 5.9 4x4; 2" lift (springs not blocks), C.A.I and more mods to come.
Re: P0506 [Re: DRX350] #1059731 05/16/13 06:56 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 65
3
357transam Offline OP
Getting the Wheeling Fever
As I said, the IAC and MAF are new. I've had this issue since before the replacement parts.

Re: P0506 [Re: 357transam] #1059732 05/17/13 09:17 PM
Joined: Oct 2010
Posts: 23
jfrey123 Offline
Need a Spot
Is the TPS functioning properly? And is it in sync with the position of the butterfly in the tb? (0% when TB closed, 100% when TB fully open)

Only thing that comes to mind, haven't seen that code in my life.


2005 Kia Sorento LX - 3.5L with 5 speed manual
2" Daystar spring spacer lift - 265/75R16 BFG's fitted
Custom front bumper with hitch mount, sliders, engine skid.
Re: P0506 [Re: jfrey123] #1059733 05/21/13 06:35 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 65
3
357transam Offline OP
Getting the Wheeling Fever
Yeah the TPS was my next thought. I ordered one last night, and will install it today. I'll let you know if it works. If it doesn't, I'm going to go get another MAF (have lifetime warranty since I have a tendency to go through deep puddles, despite having the snorkel. <img src="/forums/images/graemlins/notooth.gif" alt="" />)

Re: P0506 [Re: 357transam] #1059734 05/23/13 01:37 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 65
3
357transam Offline OP
Getting the Wheeling Fever
Well, TPS didn't fix it. I'm gonna try an get the MAF warrantied today, and hope that fixes it. Trying to get it ready for a wheeling trip this weekend.

Re: P0506 [Re: 357transam] #1059735 05/28/13 09:38 PM
Joined: Mar 2007
Posts: 65
3
357transam Offline OP
Getting the Wheeling Fever
Ok, just to update... I did not replace the MAF as apparently the "limited lifetime" warranty was limited to one year. <img src="/forums/images/graemlins/angry.gif" alt="" />

So, I was thinking maybe the throttle body was sticking open. Removed the throttle body, found slight carbon buildup, but not enough to cause that issue. I went ahead and cleaned it while I was there.

Since I had the throttle body off, I checked the PCV valve, which turned out to be stuck open partially. I went ahead and replaced that as well, just to be sure.

I then reset the computer (as shown in the KGIS website, pull the fuse for the pcm for at least 2 minutes). After resetting the computer, the vehicle was idling around 900 for the first time in probably 4 or 5 years. <img src="/forums/images/graemlins/kewl.gif" alt="" />

That is, until I drove it. Made it to the end of the block, and the Kia is hanging the idle at 3000 and up rpms. <img src="/forums/images/graemlins/angry.gif" alt="" /> Pull it back in the garage, check it over for vacuum leaks, make sure no connections are loose, ect.
Thats when I find that the TPS connector signal pin has a slight burn mark on it. I head to the junkyard and pick up another one (off a sorento, but same connector) and wire it up. Hooray, no more 3000 rpms, but still idling at about 1200.

I did a bunch more check, but I eventually started pinching off hoses, and found that the tank vent line from the carbon canister when pinched off allows the idle to drop. I've only driven it a couple of times so far, and although when warm it seems to idle a little high (1000 to 1100), it hasn't kicked the SES so far, and it still isn't idling crazy high. I'll post up at a later date if something new comes up, or if I get a different code with SES from having the tank vent line blocked off. <img src="/forums/images/graemlins/kewl.gif" alt="" />


Moderated by  4x4Wire, Axe Man, DamKia, Mike Bondi 







4x4Wire Social:

| 4x4Wire on FaceBook |


OutdoorWire, 4x4Wire, JeepWire, TrailTalk, MUIRNet-News, and 4x4Voice are all trademarks and publications of OutdoorWire, Inc. and MUIRNet Consulting.
Copyright (c) 1999-2019 OutdoorWire, Inc and MUIRNet Consulting - All Rights Reserved, no part of this publication may be reproduced in any form without express written permission
You may link freely to this site, but no further use is allowed without the express written permission of the owner of this material.
All corporate trademarks are the property of their respective owners.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3
(Release build 20190728)
PHP: 7.2.33 Page Time: 0.028s Queries: 15 (0.008s) Memory: 2.8566 MB (Peak: 3.1632 MB) Data Comp: Off Server Time: 2020-09-30 03:47:00 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS