Extreme Terrain
4x4Wire Trail Talk Forums: Jeep, Toyota, Mitsubishi, Pajero, Isuzu, Kia, 4WD, 4x4, SUV, Off-Road and OutdoorWire Forums


Search

Recent Posts on TrailTalk
suzi the psychic
by rascott - 10/17/21 03:36 AM
Surging on acceleration.
by Trailmonkey - 10/12/21 11:34 PM
looking for donut gasket
by 87CanadianRaider - 10/12/21 02:42 AM
Troubleshooting super select 4x4 lights
by motero - 10/07/21 06:58 PM
OG folks chime in!
by motero - 10/07/21 06:44 PM
Meetings and things
by motero - 10/07/21 05:52 PM
Rear defroster timer removal.
by Trailmonkey - 10/06/21 05:17 PM
Support 4x4Wire
New Topics on TrailTalk
looking for donut gasket
by 87CanadianRaider - 10/07/21 06:41 PM
Rear defroster timer removal.
by Trailmonkey - 10/05/21 05:11 PM
Montero Sport oil filter bracket
by OldColt - 09/27/21 04:16 PM
89 SWB v6 - 4 wheel Alignment??
by polar - 09/26/21 04:39 PM
Frozen Tie Rod Ends? 89 SWB V6
by polar - 09/24/21 08:45 PM
1989 Montero AT to MT swap
by BrooklynOpus - 09/20/21 03:28 PM
4x4 Gallery
Photos of rig
Attila
99 Monterrible Sport
Scar the Cylon Raider
Mercenary Sergeant: Code Name "Sapphire"
More News on the 'Wire

4x4Voice
4x4Wire
MUIRNet-News
OutdoorWire
Who's Online Now
0 registered members (), 118 guests, and 4 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums37
Topics138,243
Posts1,081,555
Members15,216
Most Online907
Dec 28th, 2019
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Page 4 of 5 1 2 3 4 5
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106471 09/06/21 11:10 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Just can't seem to find the problem is my problem, check the plugs and surrounding wires, voltage readings, but for sure an injector was cutting out, checked spark and it was fine, it's either the injector or electrical to the injector, I will be removing the TB, Plenum and replacing the front passenger side HVLA.. while it's in that state I'll replace the injectors, check all wires and lines.


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Support our sponsors
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106472 09/08/21 12:08 AM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Still getting code for fuel pump, replaced it and filter just recently.

But says crank angle sensor again also, I know the wiring could be bad but the previous owner did put 30 year old parts back on after replacing the engine.

None of this started till the deal with most of my ignition system and ECU took a dump on me.

Where on the front of the engine is the plug for the CAS ? What's the best way to check it, says nothing about it in this pos Hayne's manual.

I need to get an actual factory manual and go over as many wires as I can and check..


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106473 09/08/21 12:15 AM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Wow, could just be the wiring or sensor itself, but after reading this, sounds alot like the problems I've been having.

https://www.yourmechanic.com/article/symptoms-of-a-bad-or-failing-crankshaft-position-sensor

Last edited by Trailmonkey; 09/08/21 12:15 AM.

91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106474 09/08/21 02:59 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
I have 5 out of 7 issues stated in that article.
I will check the wiring and connections but I've found alot of wired that are brown in color, none that's green with corrosion, just brown. I will clean the one for the CAS first and work from there.


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106475 09/09/21 08:45 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
I mean, mine has one right ? Every time I pull one up on ebay, amazon or any parts store website it says won't fit listed vehicle.


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106476 09/10/21 02:26 AM
Joined: Feb 2005
Posts: 7,437
rxinhed Offline
Trail Leader
*****
Yeah, no CAS or CPS on this model. It's very rudimentary. Have you checked the air gap in the dizzy? Have you verified one of the magnets has not cracked?

Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106477 09/10/21 03:14 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Best I can tell the distributor uses an optical pickup, not a magnetic. I pulled the other one apart to see if I could find what was wrong with it, couldn't see anything and turned it in as a core for a remanufactured factory unit, truck still get code .. so it has to be a wire, same for the fuel pump, still getting code for it and had just replaced it along with a new filter.

Does the voltage get reduced to the pump at times like idle or is it full time 12v ?
I'm thinking running my own ignition triggered relay directly to it, I mean it has the Fuel Pressure Regulator.

As for the distributor, I'll start looking and testing wires, but does the wires from the distributor go directly to the ECU ? That way I can color code them and check, bypass if needed.


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106478 09/10/21 04:28 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Now if I can find the fuel pump relay I'd check it first. But the only photos I can find are for the Sport or newer models. I assume it's by the ECU/MPI relay or behind the glove box..
ECU/MPI relay checked out fine.

Where would the best place be to get an ignition on only hot wire to trigger a relay if I end up bypassing the factory setup ?

Thanks guys. I know I'm a pain, but it's hard to explain my problems and get answers that I need, been hoping it wasn't a wiring problem as that's not my strong point, but as many have stated it more and more looking that way.
I need OldColt here, he likes wires hahaha


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106479 09/11/21 12:01 AM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Best I can see in wiring diagram fuel pump doesn't have a relay.
Wire tests coming soon.


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Re: Surging on acceleration. [Re: Trailmonkey] #1106504 10/03/21 07:13 PM
Joined: Aug 2020
Posts: 185
T
Trailmonkey Offline OP
Wheeler
Found out it was the wire from the O2 sensor plug up beside the transmission, and a bad coolant temp sensor.

Wire fixed the bad stumble but it ran awesome till it warmed up, ran like crap and engine bay was hot, new coolant temp sensor and it runs very nice now..


91 (Gen1) Monty, 3.0L V6, Auto 4 Door.
Disabled Driver.
Page 4 of 5 1 2 3 4 5







4x4Wire Social:

| 4x4Wire on FaceBook |


OutdoorWire, 4x4Wire, JeepWire, TrailTalk, MUIRNet-News, and 4x4Voice are all trademarks and publications of OutdoorWire, Inc. and MUIRNet Consulting.
Copyright (c) 1999-2019 OutdoorWire, Inc and MUIRNet Consulting - All Rights Reserved, no part of this publication may be reproduced in any form without express written permission
You may link freely to this site, but no further use is allowed without the express written permission of the owner of this material.
All corporate trademarks are the property of their respective owners.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3
(Release build 20190728)
PHP: 7.2.34 Page Time: 0.030s Queries: 17 (0.011s) Memory: 2.8913 MB (Peak: 3.1634 MB) Data Comp: Off Server Time: 2021-10-24 12:27:08 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS