Extreme Terrain
4x4Wire Trail Talk Forums: Jeep, Toyota, Mitsubishi, Pajero, Isuzu, Kia, 4WD, 4x4, SUV, Off-Road and OutdoorWire Forums


Search

Recent Posts on TrailTalk
Sad day for my wife Gen III
by rxinhed - 12/04/21 06:08 PM
2.6 balancer bolt
by JAVYPRO - 12/04/21 04:09 PM
Montero Sport oil filter bracket
by OldColt - 12/04/21 10:27 AM
monty build thread
by motero - 11/30/21 07:57 PM
Happy Turkey Day
by motero - 11/30/21 07:45 PM
OG folks chime in!
by motero - 11/22/21 08:28 PM
JK Check Engine Light - P0300
by 4x4Wire - 11/17/21 09:08 AM
Support 4x4Wire
New Topics on TrailTalk
Sad day for my wife Gen III
by JAVYPRO - 12/04/21 04:30 PM
2.6 balancer bolt
by JAVYPRO - 11/30/21 08:38 PM
monty build thread
by motero - 11/30/21 07:57 PM
Happy Turkey Day
by rxinhed - 11/25/21 08:55 PM
1991 Diesel Swap
by guzzilapd - 11/11/21 03:49 PM
JK Check Engine Light - P0300
by 4x4Wire - 11/09/21 12:31 AM
4x4 Gallery
Photos of rig
Attila
99 Monterrible Sport
Scar the Cylon Raider
Mercenary Sergeant: Code Name "Sapphire"
More News on the 'Wire

4x4Voice
4x4Wire
MUIRNet-News
OutdoorWire
Who's Online Now
1 registered members (MarkG), 115 guests, and 3 spiders.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Forum Statistics
Forums37
Topics138,250
Posts1,081,587
Members15,228
Most Online907
Dec 28th, 2019
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
Rate Thread
Transmission Woes #1106523 10/26/21 03:16 AM
Joined: Apr 2004
Posts: 448
jdavis Offline OP
Mudrunner
Hi All,

My 1994 (Engine)\1995(Body) SR has been having some transmission problems for a while now. I took it to a transmission shop but they did not have anything hook up to pull codes. They did say the TPS was bad and replacing that has helped a little bit.

What is happening:

* Does not go into over-drive
* Was going into over-drive, after hitting the switch to put it into HOLD. That method stopped working on a trip from Seattle to Baja..... drove from the tip of Baja to Seattle in third gear
* Stacks shifts - shifts from 1st to 3rd in about 3 seconds
* Does not down-shift
* When shifter in 1st gear will shift to 2nd gear
* When shifting from 1st to 2nd, revs up like in neutral then slips into 2nd gear which it was already in
* Blue wire broken (I think) on the plug for the transmission. Plug sits on the passenger side of transmission.... maybe TMS

What have I done for troubleshooting:

* Swapped transmission. The transmission was a little wonky when I bought it. Then I cooked it a few times on the trail. So figured I would just swap with a known-working transmission. After swap same symptoms occurring
* Replaced TPS
* Replaced temperature sensor
* Tried soldering blue wire together. Likely need to find a plug from another Montero and splice it in

I am out of troubleshooting ideas. Open to any suggestions from the excellent mind hive here.

Kind regards,
~ Jon


95 Montero SR
33 x 12.50
Aussie Locker
OME Heavy Duty Coils & Torsion Bars
ARB Front Bumper
76" Trail Gear Rock Sliders
XRC-9.5K Winch
Support our sponsors
Re: Transmission Woes [Re: jdavis] #1106524 10/27/21 07:44 AM
Joined: Sep 2006
Posts: 2,689
OldColt Offline
Roll Me Over
*****
One curiosity, What fluid do you run.

The TPS will affect the engine far more that the transmission.
The cable to the transmission will affect shifting especially if it does not slide smooth.


Cheers, Charlie
If It ain't broke, Modify it!
87 Montero turbo Converted back in Spring1989
95 Montero SR 3.8 DOHC Only one?
93 Pajero 3 door 6G75 Mivec with paddle shifted 5 speed
Then a Gen2 SR with full coil independent suspension.
Re: Transmission Woes [Re: jdavis] #1106525 10/27/21 02:03 PM
Joined: Dec 2007
Posts: 2,331
Mudraider Offline
Body Damage is Cool
Go to mitsubishilinks.com and take look at the Manual for your truck. There is a lot more diagnostic steps in there than the 3 you have listed. Sorry, don't have the time to write them all down for you.


89 SWB, V-6 5SPD, OME Shocks, 16.5X37's, 2"BL, SR axle, Gen2 brakes, Lincoln w/Superwinch
Re: Transmission Woes [Re: jdavis] #1106527 11/03/21 06:21 AM
Joined: Jan 2009
Posts: 5
J
johnsky Offline
Need a Spot
It sounds like the transmission is in a limp mode due to electronic control of the transmission being impaired in some way. I've had a fairly similar set of symptoms occur on my 95 sr a few times. It was an electrical cause each time in my case. A couple times it happened after doing some work on the center gauge cluster. At some point a short occurred and blew a fuse. Some of the electronic control functions for the transmission must have been on this fuse circuit. Transmission wouldn't go into overdrive. I believe I was also lacking 1st gear. The 3rd time a stick popped up between the transmission and floor pan and tore a few solenoid wires loose on the wiring harness.








4x4Wire Social:

| 4x4Wire on FaceBook |


OutdoorWire, 4x4Wire, JeepWire, TrailTalk, MUIRNet-News, and 4x4Voice are all trademarks and publications of OutdoorWire, Inc. and MUIRNet Consulting.
Copyright (c) 1999-2019 OutdoorWire, Inc and MUIRNet Consulting - All Rights Reserved, no part of this publication may be reproduced in any form without express written permission
You may link freely to this site, but no further use is allowed without the express written permission of the owner of this material.
All corporate trademarks are the property of their respective owners.

Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.7.3
(Release build 20190728)
PHP: 7.2.34 Page Time: 0.026s Queries: 15 (0.008s) Memory: 2.8392 MB (Peak: 3.1634 MB) Data Comp: Off Server Time: 2021-12-07 03:23:01 UTC
Valid HTML 5 and Valid CSS